Pestera Strangea din Piatra Teleorman

Pestera din Strangea

Pestera Strangea din Piatra Teleorman

Este un loc despre care toti pietrenii stiu cate o poveste care mai de care mai fantezista. Se spune ca, pe vremuri , din pestera puteai ajunge prin niste tuneluri pina la Magura Pietrii, un loc aflat peste deal, in partea de est a comunei la vreo 2 km departare sau chiar pana in partea sudica a satului unde se tin cele doua balciuri.

Nu demult, pana prin anii 60, prin pestera curgea un parau care a secat din cauza lucrarilor de captare a izvoarelor de apa. Izvoare care astazi alimenteaza comuna Piatra cu apa potabila. Unii localnici afirma ca acele izvoare ar fi parte dintr-o retea  vasta cu legaturi departate pina sus la munte, deoarece s-ar fi gasit frunze de stejar in apele izvorate din Strangea. De asemenea, cu mai multi ani in urma, pestera ar fi fost  mai larga si puteai patrunde mai usor in ea, acum s-a surpat si nu poti sa intri mai mult de 3-4 metri chiar si taras.

Am intrebat prin sat  ‘Ce inseamna numele Strangea?’, insa nimeni nu pare sa stie cu exactitate de unde vine denumirea. La fel, toti stiu de niste batalii cu turcii care au avut loc acolo, cum ca un capitan turc pe nume Strangea ar fi murit acolo sau ca fata capitanului turc ar fi purtat numele de Strangea etc. Am incercat sa aflu mai multe date despre capitani/comandanti turci care s-au numit Strangea sau ceva similar numelui de Strangea insa fara success.

Realitatea este insa alta, dupa parerea mea.

Otomanii care isi incepeau incursiunile spre Europa, treceau prin Bulgaria pe langa pesterile Strandzha apoi treceau Dunarea spre teritoriile romanesti. Acestia aduc cu ei denumirea locului STRANGEA

Intr-adevar are legatura cu incursiunile turcilor de pe vremea Imperiului Otoman, dar eu cred ca denumirea provine de la un loc aflat la 300 km departare de Piatra, la granita dintre Bulgaria si Turcia : Strandzha, un loc pitoresc,  astazi – parc natural in Bulgaria. Acest loc era exact in drumul turcilor care isi incepeau invazia spre Europa.

 

 

“La anul 1594, Mihaiŭ  urmărind pe Turci, îĭ bătu, la satul Piatra și respinse pănă la Nicopole.”  Ne spunea G. Lahovari in Marele Dictionar Geografic al Romaniei in 1900.

Deci, turcii  au navalit pe meleagurile din Piatra, Iar  Mihai Viteazu a avut  o batalie cu turcii chiar la Piatra si sunt mari sanse ca banuiala mea sa fie  adevarata.

Strandzha – in bulgara Странджа, cunoscut si sub numele de Strandja; in turceste Istranca or Yıldız este un masiv muntos intre Bulgaria si partea europeana a Turciei.

Se afla in partea de sud est a Balcanilor, intre campiile Tracice la vest si depresiunile din zona Burgasului la nord si Marea Neagra la est. Cel mai inalt varf muntos este Mahiada in Turcia 1031 m si Golyamo Gradishte cu 710 m inaltime, pe teritoriul bulgaresc. Suprafata totala este de 10,000 km2 . Sursa: Wikipedia.

Dar, ce mi-a atras mie atentia sunt pesterile din Strandzha, Bulgaria, care seamana foarte mult (nu doar fonetic) cu pestera Strangea din Piatra Teleorman.

 

Pestera din Strangea – Bulgaria

Interiorul unei pestere din Strangea – Bulgaria

 

 

 

 

 

 

De aceea eu cred ca, soldatii otomani care au ajuns in Piatra acum sute de ani au vazut asemanarea locurilor, evident, pastrand proportiile, si i-au dat denumirea locului Strangea.

Sau, localnicii, predecesorii pietrenilor de astazi, auzindu-i pe turci pronuntand des numele ‘Strandja’  i-au zis si ei la fel ramanadu-i numele de Strangea.

 

My two cents 🙂

Surse foto:

http://www.strandja.bg

https://www.168chasa.bg/article/2322423

Advertisement
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

1 Response to Pestera Strangea din Piatra Teleorman

  1. Pingback: Pestera Strangea din Piatra Teleorman — Piatra Teleorman https://piatra.org/2018/10/14/pestera-strangea-din-piatra-teleorman/ – „Ingerii sunt spirite inaripate, prietene cu spiritul tau inaripat.“

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s