Curățenia de primăvară

” – Lunicooo, curățenie și cu var pe la poartă!” urla o voce cu timbru gros pe șosea. Era Gănescu, Ganea Gănescu mai exact – un funcționar al primăriei Piatra, care urca agale pe lângă bicicletă și o înștiința pe mamaia și pe toți cei care aveau casele la strada principală că trebuie să iasă și să curețe porțiunea de spațiu public din dreptul locuinței. Adică bordurile date cu var, tulpinile copacilor curățate de lăstari și văruite cam un metru jumate de la pământ, noroiul uscat de pe lângă borduri ridicat și măturat după … Trotuarele curățate.

Numaidecât, femeia lăsa treburile gospodărești și ieșea la poartă, ca și vecinii-dar nu toți, pentru că mai erau și unii foarte bătrâni sau bolnavi care abia mergeau, dar să mai facă treabă. În locul lor făcea primăria… Trimitea niște oameni care spoiau în grabă cu o zeamă de var, măturau puțin pe lângă bordură și aia era…

Chestia asta se întâmpla înainte de 1989 de fiecare dată când se anunța că vine “cineva de la județ” sau în fiecare an, imediat după ce “dădea iarba “…

Azi, lucrurile sunt schimbate un pic. Pe lângă cele de mai sus, avem multe sticle de plastic turtite și ascunse printre ierburi, pungi de plastic de asemenea, cutii de bere, sticle sparte… Și foarte multe deșeuri provenite din te miri ce… Pe toate acestea le vedem, din păcate, cam peste tot pe unde a trecut “omul necivilizat”.

Împreună cu toți cei care s-au alăturat deja Grupului de Inițiativă Piatra Teleorman, încercăm să punem într-o lumină mai bună Parcul Central din Piatra sâmbată, 30 martie 2019 la ora 10 AM. Mai multe detalii, aici.
Toate cele bune si sper sa ne vedem acolo!

parcul piatra

Advertisement
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

2 Responses to Curățenia de primăvară

 1. Dan says:

  Ganescu era chiar primar si facea curatene inainte de Pasti in tot satul.
  Toata lumea il asculta. Acum Piatra arata jalnic

  Like

  • sg says:

   Cred ca oamenii îl ascultau pentru ca nu prea aveau încotro. Așa era în comunism, se cam trăia cu frică. Frică de ceva, frică de cineva. Era o metodă de constrângere totuși.
   Astăzi avem mau multe libertăți sau drepturi însă, după părerea mea gradul de necivilizare a ajuns jos de tot. Prea jos. Mă întreb oare câți dintre noi preferă să care un ambalaj de biscuiți în buzunar pînă la primul coș de gunoi. Câți dintre noi l ar arunca imediat după ce realizează ca nu sunt coșuri de gunoi în zonă??

   Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s