Nepăsarea ucide

A fost o săptămână foarte tristă pentru comunitatea din Piatra. Din păcate, un copilaș a murit nevinovat iar câteva familii vor suferi toată viața în urma tragediei din seara de 22 mai.
Sunt indignat și în același timp încerc să înțeleg cum a fost posibil ca, în localitate, unde trebuie să mergi cu 50 km la oră maxim, “să încerci să eviți un obstacol și sa pierzi controlul volanului”
Prima dată te gândești că alcoolul și viteza sunt de vină. Nu a fost vorba de alcool, însă din înregistrarea video se vede că autoturismul roșu vine cu o viteza foarte mare pentru localitate, coroborat și cu nehotararea cu care conducea șoferul din mașina albă din față, din nefericire, s-a ajuns la dezastru.
Păcat.
Accidentele de tipul ăsta trebuie evitate pe viitor. Eu cred ca e nevoie de de schimbare a legilor în sensul ca autoritățile locale ar trebui să hotărască pentru ele, de ce au nevoie în comuna lor.
Sper să se refacă legea care permitea primăriilor să-și amenajeze drumul care le tranzitează, să și-l administreze singure.

Cum văd eu lucrurile:

Trebuie mai multe semne de circulație, în opinia mea la fiecare 300m ar trebui arătată limita de viteză pe ambele direcții de mers
Montate radare cu afișaj electronic de informare viteză de circulaţie.
Treceri de pietoni bine semnalizate
Marcaje pe șoseaua principala
Amplasarea pe ambele direcții de mers, la fiecare intersecție de stradă secundară indicatoare tip STOP sau CEDEAZĂ.

Când legea va permite, trebuie amplasate radare fixe la intrare, la ieșire și în interiorul satelor iar amenzile încasate de la șoferi sa meargă la bugetul local cu destinație precisă: întreținere drum principal.
Nu în ultimul rând trebuie pus accent încă din școală pe informare și educare a șoferilor și pietonilor despre ce înseamnă să circuli regulamentar.
Trebuie înțeles că și o oprire pe stradă într-un loc sensibil ( aproape de curbă, aproape de intersecție, prea departe de bordură etc) sau chiar și o parcare perpendicular pe trotuar blocând accesul pot duce la ce s-a întâmplat.
Au fost, în ultimii ani cel puțin 3 accidente mortale în interiorul comunei Piatra care ar trebui sa ne trezească, să punem mâna să schimbăm ceva pentru că acum, în Piatra, cetățenii se simt în nesiguranță din cauza traficului sălbatic!

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

6 Responses to Nepăsarea ucide

  1. George says:

    Bine punctat , ar fi de luat in calcul și acele limitatoare de viteza
    Mult mai eficiente (părerea mea) decât semnele de circulație care după cum se vede sunt ignorate, încă din școala ca șofer Cunoști limitele de viteza in localitate, dar din păcate sunt încălcate cu buna știință ! Păcat …

    Like

    • sg says:

      Sunt o soluție însă limitatoarele acelea se pun de obicei pe străduțe liniștite și unde nu este trafic greu. Prin Piatra trec multe TIRuri Autobuze etc… Se strică repede. Semnele de circulaţie, chiar dacă tu spui ca le ignoră multi, au un impact foarte mare asupra șoferilor. Sunt studii făcute, nu vorbesc de la mine. Tocmai lipsa acestora îi fac pe unii șoferi să accelereze, crezând ca e” no man’s land ” acolo…
      Dacă legea din România ar fi modificata, cel mai bine e să amplasezi celebrele Variable Speed Camera. Intri cu 50 km la oră în localitate și la ieșire sau la următoarea cameră trebuie sa ai media 50 altfel… Flash.

      Like

  2. Cristina Popescu says:

    Foarte, foarte trist tot ce s-a întâmplat! Intr-adevar se circula bezmetic prin localitate, fără sa se tina cont de drumul prost. Dar mie mi-a placut mult partea aia din articol cu amenzile si cu destinația banilor. Ce sa mai vorbesc de radare fixe si tot restul. Oare se va trasforma vreodata teoria in practica?Autoritățile sunt reprezentate de oameni preocupati de propriul buzunar, mai complicat cu legi clare si cu grija pentru binele oamenilor. Mai avem muuult pana departe! ceea ce propui tu, e minunat, dar se va întâmpla? ??

    Like

    • sg says:

      Drumul nu este prost, e chiar refăcut complet de acum câțiva ani. Însă este prost întreținut de către primărie. Foarte multă țărână pe marginea drumului. Se poate vedea și în filmuleț cum doar mijlocul străzii este curat. Cred ca un factor important la derapaj a fost și asta. Poate și starea cauciucurilor, nu știm, doar presupunem…
      Cât despre radare fixe prin localități, până nu se schimbă legea… Slabe șanse

      Like

  3. Ludovic says:

    Soseaua este foarte buna dar din pacate cam de la scoala gimnaziala nr 1 pana la bazar pe marginea soselei e plin de tarana pe ambele sensuri, pe la unele porti sau baruri masini parcate neregulamentar sau chiar perpendicular cu soseaua iar pietoni cam nu merg deloc pe trotuar chiar daca se stie ca se merge cu viteza si nu numai localnici merg deasemenea tiruri care merg cu peste 50km/h, eu cred ca aceste pentru aceste tiruri ar trebui facuta o varianta ocolitoare a localitati.

    Like

    • sg says:

      Da, ai dreptate, și nu e rea ideea de a se interzice tranzitul autovehiculelor grele… Dar pentru asta trebuie politie, trebuie un set de reguli și legi locale… Nu știu în ce măsură pot cei din primărie să facă așa ceva.. Cert e ca trebuie luate masuri, nu se mai poate să se meargă din rău în mai rău.

      Like

Leave a comment