Scuarul cu trandafiri

” Pentru telespectatori care au deschis televizoarele mai târziu, echipa gazdă joacă în echipament de culoare închisă și atacă de la dreapta la stânga ” era o sintagma des folosită de către comentatorii sportivi la meciurile de fotbal pe care le urmăream cu sufletul la gură în perioada comunistă.
Cu riscul să par un “nostalgic” îmi place să îmi amintesc părțile bune pe care ni le a arătat comunismul în România. Din păcate, au fost prea puține, în comparație cu cele rele. Dar, hei, astăzi trăim în capitalism (romanesc) și parcă lucrurile nu merg așa cum ne-am dori.
Se spune că cine nu învață din greșeli, riscă să le repete, sau, o adaptare care îmi place mie și mai mult, “proștii învață din greșelile lor, iar deștepții, din ale proștilor”. Apropo de cei care “au deschis TV urile mai târziu”, nu știu câți își mai amintesc despre scuarul cu trandafiri amplasat pe șoseaua principala din Piatra. Ținea de la Fane Covrigaru (actuala stradă Teiului/ Nufărului) pană la casa Ioana lu’ Codrici. ( sau mai nou strada Orhideei /vișinului) cu întreruperi la fiecare intersecție de străzi. Pe lângă aspectul vizual foarte plăcut (cui nu-i plac florile?) scuarul acela dădea și un aer boem, de mare bulevard de oraș (agrar, ce-i drept) în devenire și mai avea și un rol foarte bun în temperarea traficului auto. După părerea mea, a fost o mare greșeală că s-a decis la desființarea lui. Am avut numai în ultimii doi ani două accidente mortale în interiorul localității. Cred că autoritățile locale ar fi trebuit să intre în alertă cu mult timp înainte să se petreacă tragediile, să caute și să găsească soluții pentru estomparea fenomenului, dar asta este altă discuție. Astăzi, întâlnim din ce în ce mai des bezmetici care confundă strada Principala cu un circuit de curse, deși, sincer să fiu, strada asta lărgită parcă te invită să “o calci”. Cam asta este percepția mea de șofer când conduc prin centru. Departe de mine să le iau apărarea celor care merg cu 60-70 chiar și cu 80 km/h prin localitate, pe unde ar trebui să meargi cu maxim 50, dar… Mașină cât de cât puternică, vârstă ” fragedă”, creier puțin, stradă lărgită, lipsă radare fixe (știu, astea sunt din alt film): Ingrediente suficiente pentru 70-80km/h prin localitate. Și să nu mai amintim de alcool / droguri în sânge. Încă un aspect la care, probabil, nu mulți se gândesc dacă sunt lăsați să conducă cum “vrea mușchii lor”. Cât timp să câștigi dacă ” îi dai” cu 70 la oră (cam asta este viteza cu care se zburdă prin centru) pe porțiunea de drum unde era scuarul. Adică pe 700 metri? Simplu: 15 secunde “economisești “. Și atunci, tu, șofer normal, aflat în tranzit prin localitate stai și te întrebi, se merită ca, pe 700 de metri din centru să riști să omori un om pentru 15 secunde în minus? Posibil să fie și alte soluții pentru reducerea vitezei prin centrul localității însă eu cred că, refacerea scuarului ar aduce un mare plus localității și ar rezolva câteva probleme esențiale.
De acord că, sunt și costuri mari care vin cu reamenajarea scuarului, pentru că trebuie regândita toata arhitectura stradală. Dar atunci când nu te mai simți în siguranță pe stradă sau chiar și pe trotuar, ceva trebuie făcut urgent. Au trecut aproape 40 de ani de atunci și poate că ar fi timpul pentru o schimbare. E timpul ca cei care decid, cei plătiți din banii publici să își facă datoria.

Foto: Mircea Lastnic, Redactia Ziarul Teleormanul, Ghid turistic 1978

Advertisement
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s