“Cea mai bună apă”

În curând oamenii vor opri iarăși la biserică să-și potolească setea cu apă din Strangea. pentrucă lucrările la nouă conducta care va alimenta cișmeaua sunt aproape finalizate. De ce a fost oprită apa? Prin sat se vorbește că un locuitor prin a cărui ogradă trecea țeava care ducea la fântânița, a hotărât să profite de… calitățile apei din Strangea si, pe timp de vară, consăteanul nostru își răcea berile în apa care mai apoi ar fi trebuit să răcorească trecătorii. Unii dintre dvs veți fi consternați și-l veți bălăcări (pe bună dreptate) pe nesimțit. Ceea ce mă intrigă pe mine, este întrebarea “De ce a trebuit să treacă 85 de ani să se îndrepte o atât de gravă problemă?” Da, 85 de ani!

La 27 martie 1935, Preotul Victor Ulmeanu din Piatra face o reclamaţie către primărie împotriva a trei săteni pe sub ale căror curţi trecea conducta de apă, captată din Stragea, conductă ce alimenta fântâna din faţa bisericii şi a şcolii. El îi acuza pe aceştia că şi-au amplasat grajduri şi latrine, în curţile lor, peste conductă şi infestează apa de la acea fântână.

Peste 3 (!) ani, apare răspunsul:

Urmare a adresei D-vs No. 6371/1938, avem onoare a vă face cunoscut că deplasându-mă în comuna Piatra, pentru a cerceta la faţa locului cele arătate de dl. Primar al comunei în adresa pe care o înapoiem anexată, am constatat următoarele:
În comuna Piatra, din cauza construcţiei defectuoase a conductei de apă de la cişmeaua de lângă biserică, apele murdare din infiltraţii pot pătrunde pe această conductă şi pot produce epidemii în comună. Aceasta, cu atât mai mult fiind că actuala conductă trece prin curţile a mai multor oameni care au instalat closete sau grajduri în imediata apropriere a acesteia.
Pentru remedierea acestui rău, şi întrucât unii proprietari nu admit ca traseul noii conducte alimentare să treacă prin curţile lor, ţinând seama de faptul că rădăcinile arborilor ar putea stânjeni în viitor buna funcţionare a conductelor, credem absolut necesară dezgroparea a 28 ml. conductă de apă ce se află acum în funcţiune, procurarea din comerţ a 100 ml. conductă de aceiaşi diametru şi instalarea acesteia în noul traseu care va trece pe sub drumurile comunale de la isvorul principal până la căminul de colectare, unde se va face legătura cu conducta veche.
Se va menaja de asemenea pentru a se feri de infiltraţii insalubre, casa.
Lucrările de săpătură şi orice altă manoperă urmează a se face în mod voluntar de locuitorii satului iar materialele necesare, conductele noi de fontă, pentru ştemuit, etc. vor costa 30.000 lei.
Pentru a feri populaţia de orice boală, urmează ca până la complecta executare a acestor lucrări, apa din aceste isvoare să nu fie utilizată.
Şeful serviciului
Inginer, ss. M. Bogdan
S e c r e t a r ,
s s . I . Ilescu.”

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a comment