Cum poți schimba o stare de fapt?


Am ieșit acum câteva seri să facem plimbarea de seară. Pe jos, până la margine, cât ține trotuarul și înapoi până la școală. Era foarte plăcut afară, liniște, aer curat, multă lumină pe strada principală chiar și pe strazile adiacente.

Din pacate însă , plimbarea noastră nu a fost una care sa ne faca sa ne simțim foarte bine, din cauza unor obstacole pe care, în mod normal nu ar fi trebuit sa le întâlnim. Cred ca și din cauza faptului ca recent încheiata acțiune de voluntariat ne-a făcut să fim mai atenți cu ce este în jurul nostru, chiar nu am reușit să trecem cu vederea unele chestii.
Prima dintre ele este aceasta bordură care, cred eu, nu își are rostul aici.


În primul rând, nu cred ca e legal sa aduci modificări spațiului public, cu toate acestea, sunt convins ca Dorel, pe care îl cunosc bine, nu a fost rău intenționat și a dorit să facă ceva util în perioada cand avea magazinul deschis. Rezultatul este însă dezamăgitor, pentru că este o diferență de nivel foarte mare, în alta țară de exemplu este considerat un “tripping hazard” adică ceva ce poate duce la accidente.
Cred ca si barele acelea de susținere sunt prea aproape de trotuar, încă un hazard care nu ar trebui să fie acolo.

Două case mai sus, un mare lăstăriș crescut prin gard. Pur și simplu nu ai cum să mai mergi pe trotuar și ești obligat sa-l ocolești. Pare o casă părăsită. Cine sa-l tundă?

Peste iarăși alte două case mai la deal, o mare grămadă de “ceva” care s-a vrut așezată între trotuar și strada principală, din nefericire, acopera si trotuarul …

Un pic mai sus, ceva ce ne-a facut să ne întoarcem pentru ca ar fi trebuit să mergem pe stradă și era un pic periculos fiind foarte aproape de curbă… patru mașini parcate perpendicular pe trotuar. blocându-l efectiv pe o porțiune de 30 m.


Eu nu înțeleg de ce parcheaza oamenii mașinile așa? Cât timp pierzi dacă ai parca mașina paralel cu trotuarul, pe spațiul dintre strada și trotuar și astfel nu încurci nici pietonii?

Ca să nu mai vorbim că vis a vis de locul cu mașini parcate prost, trotuarul era complet blocat de resturi de ciment și bolovani…

Ne -am întors și am continuat plimbarea către școală. Și , din nou aceeași problemă:

Fix în mijlocul trotuarului? De ce?

La școală, în faţa la intrarea profesorilor, coșul de gunoi arata, din pacate, exact asa:

Iar pe strada școlii, aproape de poarta folosită de elevi, avem urmatoarea imagine care ne lasă efectiv fără cuvinte:


Pentru ca ce am mai putea spune, dacă fix lângă școală, instituția care ar trebui să modeleze comportamente, avem asemenea situații, nu avem cum sa nu ne întrebam, oare, profesorii de acolo ce fac? Cum pot trece cu vederea? De ce nu iau atitudine? Copiii sunt teribiliști dar, eu știu că există metode de a-i tempera.

Sunt, cred eu, vreo 5 sau 6 sute de metri de trotuar pe care am întâlnit prea multe situații care nu pot fi trecute cu vederea, din mai multe cauze, de la teribilism si nepasare pana la indolenta si ne-cunoastere. Eu sper ca cei responsabili să ia măsuri si sa îndrepte lucrurile iar pe viitor să-și puna singuri intrebarea, oare ce fac eu acum, va afecta pe cineva? Cand parchezi mașina și blochezi trotuarul, gândește-te că cineva care merge pe trotuar in mod regulamentar va fi nevoit să ocoleasca pe stradă. Daca in timpul ăla este lovit de o mașină, ai și tu o parte de vină!.

Și, ca să încheiem într-o notă optimistă, se pare ca acțiunea noastră de voluntariat de saptamana trecută a influențat în mod pozitiv comunitatea locală iar la “Săptămâna altfel” elevii de la liceu și școala generală vor continua curățenia de primăvară. Felicitări celor care se implică și vă vom ține up-to-date cu toate acțiunile de acest gen!

Advertisement
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s