Grupul de Initiativa Piatra Teleorman
Am promis că revin cu amănunte din discuțiile pe care, noi, cei din Grupul de Inițiativa Piatra, le-am avut cu reprezentatul Primăriei Piatra,însuși primarul Dănuț Chera, la evenimentul din 30 martie.
Mie personal, îmi pare rău că nu am putut sta de vorbă și cu vice-primarul sau cu cei din Consiliul Local Piatra sau pur si simplu cu mai multi localnici. Sunt sigur că mai multe puncte de vedere nu fac decât să ajute la planul nostru de a schimba imaginea comunei.
Spre surprinderea mea, primarul a fost foarte receptiv la “of-urile” noastre, discuția a fost constructivă și, sper și cred că vor apărea și rezultatele.
Chestiunea cea mai arzătoare pentru noi a fost imaginea dezolantă pe care o vezi până să intri în comună. Adică, de oriunde ai veni, dinspre Zimnicea, Turnu Măgurele, și mai ales dinspre Alexandria, la intrarea în sat sunt mormane de gunoaie aruncate pe margiea drumului.
L-am întrebat pe primar exact așa:
-Domnule, dvs., ca primar, vă place ce vedeți când intrați în satul pe care îl reprezentați? Asta e, până la urmă, imaginea dvs, cartea dvs de vizită!
-Evident că nu îmi place, dar lucrurile sunt scăpate de sub control, sunt mai mulți vinovați aici..
L-am întrerupt și i-am spus că noi nu vrem să acuzăm pe nimeni, nu de găsit vinovați e nevoie acum, noi vrem să găsim soluții și să le implementăm rapid, să stopăm ceea ce se întâmplă pentru că e inadmisibil să se arunce gunoiale la voia întâmplării peste tot, pe câmp pe străzi, pe pâraie, inclusiv Primria nu are la momentul ăsta un loc bine stabilit unde să se depoziteze gunoiul strâns de la fiecare locuința. Cu toții știm cât de toxice sunt deșeurile astea și cât de rău pot face solului, implicit nouă, ca oameni care ne hrănim din aceste soluri…de timpi de descompunere, nici nu mai e cazul să vorbim.
Nu am făcut nicio poză cu aceste gunoaie pentru că, credeți-mă, este pur și simplu DEPRIMANT. Dacă ați trecut pe acolo, știți despre ce vorbesc. Cred că ar lua luni de zile pentru a curăța complet acele locuri.
Fiecare a venit cu propuneri, cu întrebări, s-au dat răspunsuri ce se poate face, cum să facem, și s-a stabilit că pentru început, primăria are deja câteva locuri în afara satului unde se pot amenaja, cu aprobări de la Mediu, spații speciale de pre-colectare a gunoiaelor menajere. Adică, cetățenii își scot gunoiul în ziua stabilită, primăria îl colectează și îl duce pe platforma de pre-colectare, iar firma care se ocupă de colectarea gunoiului din localitate, îl preia de pe platforma.
Așadar, primul subiect, și cel mai arzător, a fost pus pe lista. Adi Filip a promis că se va deplasa împreună cu primarul la Mediu, la Alexandria pentru demararea procedurilor. Desigur, o să fie nevoie de proiect, de bani, și de multă muncă din partea primăriei și a consiliului local.
După ce locurile de pre-colectare vor fi fost puse în funcțiune, primăria să se ocupe de curățarea tuturor câmpurilor pline cu deșeuri, informarea personală a tuturor locuitorilor din comună, a agenților economici, chiar și a locuitorilor satelor vecine despre noile reguli de depozitare a gunoaielor din Piatra, amplasarea plăcuțelor de avertizare tip: Aruncarea deșeurilor strict interzisă!
În același timp, s-a ridicat problema coșurilor de gunoi din localitate, care au fost cândva, acum lipsesc cam de peste tot, sau unde mai există, sunt îndoite, vandalizate, răsturnate de indivizi care mai de care mai dubioși.
Noi am propus să încercăm ceva inedit, adică să implicăm oamenii din sat în construcția acestor coșuri de gunoi. Să alegem un model de coș, care să fie și rezistent, și ușor de manevrat, ușor de construit, aspectuos și trainic. Să identificăm câțiva localnici care se pricep să sudeze, să lucreze cu tablă etc. Cu costuri minime pentru achiziționarea materialelor, cu oameni din sat plățiți de primărie să le facă, eu cred că toată lumea ar avea de câștigat. Și un alt aspect pozitiv ar mai fi că, implicând comunitatea locală, actele de vandalism cred că vor fi mai rare.
Și am ajuns la al doilea punct inerent legat de primul. Am spus că civilizația se mai face și cu forță. Cam peste tot în lumea asta, unde s-a reușit să se facă ceva, auzim de amenzi pentru aruncat gunoi pe jos, amenzi pentru parcat neregulamentar, amenzi pentru distrugeri/vandalism etc. Ei bine, degeaba facem curat, dacă nu menținem. Șțiți zicala, curățenia nu se face, se menține! Unii dintre noi suntem civilizați, cu bun simt etc și nu creăm probleme comunității, alții se pot conforma imediat cu noile reguli dar sunt și mulți care, din păcate, nu se pot dezice de vechile năravuri. Și atunci, pentru că munca noastră să nu fie în zadar, trebuie să-i forțăm să fie civilizați. Cum? Păi sunt multe metode. Primul lucru ar fi monitorizarea video. Camere de supraveghere în toate punctele vitale ale localității.
Desigur, poate fi un efort financiar uriaș, noi nu știm cu ce resurse și de ce bani ar dispune primăria să facă acest proiect, dar pentru început ar trebui instalate camere în punctele cheie, pe strada principală de la un capăt la altul, la liceu, la școală, în parc etc…apoi, în timp, extins.
După aceea, cred că ar fi nevoie si de o persoană sau chiar două, care ar lucra în ture, să se ocupe de intretinerea si paza mobilierului urban al localității. Nu cred că ar fi un efort finaciar uriaș pentru primarie.
Ajungem și la punctul 3 care, din nou, e legat de precendentul.
În momentul în care ai fotografia cu cel care a aruncat pe jos sau a rupt banca din parc, sau a vandalizat coșurile de gunoi etc și îi trimiți o amendă substanțială acasă plus notă de plata la ce a stricat, eu cred că lucrurile încep să se schimbe.
Un alt aspect discutat a fost crearea unui WC public în centrul localității. Trebuie dezbătut locul de amplasare. Pentru că e inadmisibil să avem încă cetățeni care își fac nevoile in spatele Căminului Cultural. Sunt mulți copii în parc, adulți etc, veniți poate, de la 1-2 km depărtare. Unde să se ducă pentru necesitățile fiziologice?
Apoi ne-am interesat de Căminul Cultural. Am înțeles că e într-o stare gravă în interior. Pe afară arată bine, însă ce folos?
Aici trebuie discutat serios cu reprezentanții liceului, școlii generale și a grădiniței. Ei trebuie să vină cu propuneri de activități culturale în primul rând. Apoi, în funcție de frecvența evenimentelor care vor avea loc acolo, reprezentanții primăriei să se ocupe cu reabilitarea totală a Căminului.
Mi-aș dori ca în orice activitate culturală sau spectacole care se mai țin în comună, și care sunt sponsorizate de primărie, să se pună accent pe copii talentați din sat de la noi, cel mult din satele învecinate, să nu se mai plateaca artișți “consacrați” și insipizi care nu au nici o treaba cu comuna noastră. În acest mod, le-am da un impuls profesorilor și copiilor de la noi și nu s-ar mai risipi nici banii publici.
În mare, cam atât am discutat, timpul a fost scurt și evident că, sunt foarte multe de făcut, dar trebuie “one step at a time”.
Eu, vă spun sincer, m-am săturat să mai aud demagogii de genul “NU merge nimic… n-ai cu cine…primarul nu face… ba vicele nu face… ba consilierii sunt nuștiucum… socialul nu face”. Trebuie să te implici, fă tot ce-ți stă ție în putiință, pentru că uite-acum trec 30 de ani și nimicul e tot nimic în România.
Aah, era să uit! Mă gândeam că Biserica a fost făcută în 1895, deci are vreo 125 de ani, Căminul Cultural a fost făcut prin anii 60 parcă, Liceul, la fel, Complexul prin anii 70 (despre Complex o să discutăm mai pe larg în altă postare). S-au făcut eforturi uriașe pentru ridicarea lor în perioadele respective. Și totuși, le avem datorită celor care s-au implicat. Și erau vremuri mult mai grele decât acum…Iar noi, în 2019 când avem totul, să nu fim în stare să facem niște coșuri de gunoi??? Asta e o tema de gândit pentru sceptici. O zi minunată vă doresc, și, dacă aveți alte propuneri sau alte puncte de vedere, lăsați-le în comentarii!